Overview

Zaza Restaurant And Orangery

As the site was subject to strict planning permission and heritage conditions – having been built in 1640 – Vanguard was required to carry out a sensitive refit of the ground and first floors as well as construct an orangery to seat 40 persons on the existing base of a former PVC conservatory.

Client

Zaza Restaurant

Location

Ruislip

Industry

Food and Drink
IMG_7412

Project Details

Upon establishing the site and details, internal works began with the isolation and removal of existing redundant services and fixtures, along with a full strip out of all areas. Externally the existing link corridor to the previous conservatory was demolished and several doorways were reopened which had been blocked up.

The interior fit out began with new perimeter wall panelling throughout the building along with new ironmongery to doors and windows. Floating floor systems were installed over existing floors to install new ceramic and engineered timber coverings. Amtico period style vinyl, contract carpet and safety flooring were installed in WCs, private dining and bar areas. The electrical installation was replaced incorporating new track lighting systems, power, data, sound and Wi-Fi networks. A complete overhaul of mechanical services included a new boiler, a new hot water storage system, new radiators, air conditioning and sanitary ware.

Initial external works began on the orangery, with works commencing on the construction of external walls, wall insulation, newly insulated screed to the floor, roof supporting steelwork, flat roof timber joists and weathering works associated with the orangery structure.

Further works instructed during the contract comprised a refurbishment to the main kitchen consisting of new hygienic wall panelling, safety flooring, reconfiguring of walls to accommodate a new walk-in freezer, lighting upgrades and service alterations to suit the new equipment layouts.

A full interior decoration followed throughout the property along with the installation of specialist joinery to seating and bar areas. Externally, following the completion of the orangery shell, bespoke aluminium powder-coated sliding windows and emergency doors were installed followed by interior decoration, floor coverings and joinery.

The jewel of this project was the feature tree installations suspended from the ceilings. Having surveyed the room sizes before the start of the project, the naturally preserved trees were configured in sections in a workshop off-site within a mock-up of the room. The trees were broken down into sections and installed on-site with the closest attention. Once installed they were wrapped in low-wattage LEDs and an artist was commissioned to paint out all the joints and insert preserved branches and leaves to complete the finished look.

The outdoor seating area work began with new base groundwork being prepared followed by the installation of new paving, hazel hurdle fencing and an emergency exit gate. The external seating area overlooked the most delightful duck pond, where a feature white picket fence was installed for safety allowing customers to appreciate the view whilst enjoying their dining experience.

After exploring many options with our client, a fully timber-clad system was selected as the external finish to the orangery with matching windows and décor, to abide by the planning consent. Feature column details were incorporated into the design to continue the fresh, period look of the main building.

Gallery

Related Projects

Discover more related projects below to spark your inspiration. Reach out to us and begin your path towards a fit-out or refurbishment that will propel your business toward a thriving future.